Friday, April 10

baru2 ini..

assalamualaikum.. lamanye x menaip.. bkn ape.. cume aku byk membaca blog2 dan bacaan dlm masa 2-3 minggu ni.. yela, dr pemilihan agung umno, peralihan kuasa dr Tun Abdullah ke Dato Seri Najib, PRK 2 bukit & 1 batang sampaila Kabinet baru ni... mcm2 bahan bacaan ada.. so aku baca je... utk menambah ilmu.. dan dpt lihat berita dari dua pihak.. org putih kata 'hear both sides of the story'.. baru dpt buat fikir secara rasional... klu idok, lu pk r snirik.. hahahaha... ade mcm2 cerita.. tulisan2 tuh boleh dilihat dlm pelbagai blog yg ade.. sama ada blog isu semasa,politik, hiburan, keagamaan... mcm2 r.. so anda boleh baca sebahagiannya dr list2 blog di sebelah ni.. jgn sempitkan paradigma anda.. kita patutnya mencari persamaan bukan mencari perbezaan.. dengar pendapat semua orang.. baru dapat buat keputusan yg bijak, rasional... mereka yg tidak sependapat kita bukan bererti lawan.. itulah saja ucapan aku kpd mereka yg berkuasa...

aku tertarik mengikuti PRK yg baru selesai aritu.. skali 3 kawasan: 1 parlimen, 2 negeri.. kempen2 kedua pihak buat dgn cara masing2.. tp ade 1 kes bile ada sorang ahli DAP berucap dan selitkan ayat Quran.. ade yg melatah kata mcm2.. tp kan.. telah lama perkara ni berlaku di luar negara.. cuma ni 1st time aku tgk seorang bukan Islam petik ayat Quran semasa berucap dlm Malaysia... siapa kita nk halang org bukan Islam nk kaji Quran.. jadi kita yg Islam ni cepat2 la belajar ilmu yg ada dlm Quran tuh.. supaya jika ade yg silap, kita betulkan antara satu sama lain..

blog bongkarsauh ttg hal ni.. jd pedoman sesama muslim..


dr blogger cina islam tentang hal yg sama..



ok, citer pasal my life plak..
dlm beberapa minggu ni juga aku telah menonton wayang beberapa kali.. solo je.. kawan2 sume bz bekerja melainkan aku yg menganggu geseran ni.. so antara wayang2 yg aku tonton termasuklah GENG:Pengembaraan Bermula, Dragonball Evolution, Fast & Furious (4).. sume filem aku tonton ni aku bagi 5*.. best2.. jgn lupe tgk talentime.. filem yasmin ahmad biasanya tidak mengecewakan malah membawa kite ke arah paradigma yg berbeza.. sokonglah filem tempatan..

2 comments:

nami o fish said...

fahmi,

yang berbaris atau berpakat sebenarnya kejar satu benda;kuasa,pangkat.

untuk mendapat kuasa,mereka ni perlu approval dari rakyat.

kita adalah rakyat.

apa yang mereka buat lepas dapat kuasa dari kita?pergi mampos sama rakyat.

jadi,aku percaya,yang berbaris dan berpakat,dua-dua sama je.

fahmi said...

terima kasih atas comment bro..betul tu bro.. gua x sokong mana2.. post ni cume pendapat aku saja yg menonton sandiwara2 kisah telenovela politik negara kite.. pndapat seorang rakyat yg tiada kuasa.. huhuu