Monday, May 25

pegi kem y2y

kenapa aku lambat update blog?
sebab aku baru balik kem
ye, kem Y2Y kaunseling parlimen Batu/Wangsa Maju & Putrajaya pun join.. di pusat latihan polis bantuan, Gemencheh, Nogori.. agak jauh.. cantik tmpatnye
79 orang.. lelaki ramai.. budak2 pun sume ok, ikut time.. program ok walaupun indoor je iaitu dgr ceramah saja.. aktiviti luar hanya PT pagi, dgn permainan waktu ptg.. ok lah tu, better than nothing..
makan ok, tiptop.. lauknya aku rasa sgt mewah bbnding kem2 yg aku pnah pegi.. memula smpai trus mandi, solat, siap2 la.. pastu ice breaking, pecah jd grup.. aku grup 4.. namanya Unity.. ketua, si Zack (aku lega ade yg nk jd ketua..klu x, asyik aku je..) penolong si Zahirah( ya, member aku merangkap pengikut setia kem rakan muda batu.. ade dia & poji mesti meriah, katanya... heheh) yg lain2 jd follower.. aku ok je, pasal Zack ni pun kepala agak ok dgn aku.. pelajar Aswara katanya.. bagus.. slps buat tpuk sorak, kenalah perform kat dpan.. ttibe sorang2 kne ade tagline masing2.. mcm2 tagline didengari.. tagline aku.. Fahmi( sbut dgn lantang...) Buleh..(ala2 mapley iklan Umobile) abes kena gelak dgn sume.. dgn staf2, kem komandan, peserta2 sume gelak.. aku ok je.. klu x gelak, bru aku tkjut.. hehehe jadi waktu pemilihan jd presiden, aku agak neves, manalah tau si Poji xpun si Yusri nk pedajal aku dicalonnya aku.. cadangan ditutup.. ok, aku lega.. slps pilih2, si Awang jadi Prez.. ok lah, budak2 dgor ckp dia, x banyak hal... haha aku lega sbb aku jd peserta biasa saja.. jd aku x perlu bertugas lebih2 spt dlm kem2 yg lpas.. aku pnah jd penghulu( sekali masa aku kem KoKo Semera 2008 kat The Rock, Ulu Yam.. peserta tbaik pun aku..)
ketua kumpulan(tiap2 kem mesti jadi, kecuali yg ini dgn the Rock td sbb jd penghulu).
x kesah, sbb aku akan lebih rilex, lebih bgaul dgn budak2 grupku ini.. heheh ade yg dr IIC, dr Unikop, dr STPM, Aswara, sekolah pun ade, penganggur pun ade.. agak best, budak2 sume kepala ok, diam2 pun x dela pasif.. cakap bile perlu... ala tagline grup pun, rilek suda... heheh ok, pas pemilihan kami pi tido.. kecuali Mpp.. so si Zack & Zahirah kne tunggu sbb stiap ketua & penolong otomatik jd Mpp.. ok, balik, tdo.. bilik aircon beb.. budak2, sume beku pasal x biasa tdo aircon.. nk tutup xleh pasal xde kipas.. aku, kain pelikat cukup.. lagi sejuk, lagi aku suke.. staf Rizal/Short pun pelik aku rilek je tido begitu.. hahahah.. sian kat bilik lagi satu, bilik aircon rosak..
kenapa aku lambat update blog?
sebab aku baru balik kem
ye, kem Y2Y kaunseling parlimen Batu/Wangsa Maju & Putrajaya pun join.. di pusat latihan polis bantuan, Gemencheh, Nogori.. agak jauh.. cantik tmpatnye
79 orang.. lelaki ramai.. budak2 pun sume ok, ikut time.. program ok walaupun indoor je iaitu dgr ceramah saja.. aktiviti luar hanya PT pagi, dgn permainan waktu ptg.. ok lah tu, better than nothing..
makan ok, tiptop.. lauknya aku rasa sgt mewah bbnding kem2 yg aku pnah pegi.. memula smpai trus mandi, solat, siap2 la.. pastu ice breaking, pecah jd grup.. aku grup 4.. namanya Unity.. ketua, si Zack (aku lega ade yg nk jd ketua..klu x, asyik aku je..) penolong si Zahirah( ya, member aku merangkap pengikut setia kem rakan muda batu.. ade dia & poji mesti meriah, katanya... heheh) yg lain2 jd follower.. aku ok je, pasal Zack ni pun kepala agak ok dgn aku.. pelajar Aswara katanya.. bagus.. slps buat tpuk sorak, kenalah perform kat dpan.. ttibe sorang2 kne ade tagline masing2.. mcm2 tagline didengari.. tagline aku.. Fahmi( sbut dgn lantang...) Buleh..(ala2 mapley iklan Umobile) abes kena gelak dgn sume.. dgn staf2, kem komandan, peserta2 sume gelak.. aku ok je.. klu x gelak, bru aku tkjut.. hehehe jadi waktu pemilihan jd presiden, aku agak neves, manalah tau si Poji xpun si Yusri nk pedajal aku dicalonnya aku.. cadangan ditutup.. ok, aku lega.. slps pilih2, si Awang jadi Prez.. ok lah, budak2 dgor ckp dia, x banyak hal... haha aku lega sbb aku jd peserta biasa saja.. jd aku x perlu bertugas lebih2 spt dlm kem2 yg lpas.. aku pnah jd penghulu( sekali masa aku kem KoKo Semera 2008 kat The Rock, Ulu Yam.. peserta tbaik pun aku..)
ketua kumpulan(tiap2 kem mesti jadi, kecuali yg ini dgn the Rock td sbb jd penghulu).
x kesah, sbb aku akan lebih rilex, lebih bgaul dgn budak2 grupku ini.. heheh ade yg dr IIC, dr Unikop, dr STPM, Aswara, sekolah pun ade, penganggur pun ade.. agak best, budak2 sume kepala ok, diam2 pun x dela pasif.. cakap bile perlu... ala tagline grup pun, rilek suda... heheh ok, pas pemilihan kami pi tido.. kecuali Mpp.. so si Zack & Zahirah kne tunggu sbb stiap ketua & penolong otomatik jd Mpp.. ok, balik, tdo.. bilik aircon beb.. budak2, sume beku pasal x biasa tdo aircon.. nk tutup xleh pasal xde kipas.. aku, kain pelikat cukup.. lagi sejuk, lagi aku suke.. staf Rizal/Short pun pelik aku rilek je tido begitu.. hahahah.. sian kat bilik lagi satu, bilik aircon rosak..
hari kedua, bangun, mandi, siap2, solat.. ok, pastu pakai kasut sume.. buat PT pagi.. snaman sume.. jumping jack la, poco2 la... pastu sarapan.. nasi goreng, telur 1/2 masak.. x penah aku pi kem bfast telur 1/2 masak.. aku tala itu telur saja.. nasi dorang lain x makan baru aku habiskan.. pas tu, pi dgr ceramah dr orang JPM iaitu Jabatan Perdana Menteri... sblum tu, tukar baju sbb klu x, mesti org komplen punye slps peluh2 td.. ok msuk dewan.. speaker tu modul dia menarik.. topik kenegaraan.. aku suke sbb fav aku dlm PA STPM dulu.. mostly aku tau apa yg dia nk terangkan.. ade gak budak2 tido sbb aircon.. heheh nyaman tu...speaker tu skali dia tnye aku, bahan2 aku.. aku balas balik.. suke dia sbb ade yg amek perhatian.. budak2 lain gelak mungkin suka, atau lega sbb x kena mcm aku.. hahaha.. pas abes tu, pi minum pagi.. mash kenyang, ramai hanya minum je, aku dgn fendi abeskan kuih2.. heheh air standard teh o.. manis.. pastu kelas kesukarelaan / kaunseling pule.. penyelaras kem encik arif azwan jd speaker.. lawak2 sengal/deadpan selalu dibuat.. aku penggemar lawak2 deadpan mmg gelak je... mostly sume tu ade belajar time PRS dulu.. best la dipelajari semula.. pastu makan tengahari/ solat.. makan nasi, telur masak lemak, tempe goreng sambal.. sedap.. pas solat, masuk balik kelas utk kelas psikologi kaunseling pule.. encik zaliazam jd speaker.. aku dgr 75% mule je.. cerita Bushido, kaunseling... dan juga chicken run.. aku tertidur di kala semakin akhir.. begitu juga fadli di sebelahku.. heheh nasib x kantoi.. anyway, abes tu, trus pi mnum petang.. pastu pi wat riadah.. kami ke kawasan obstacle course, tp x pun buat itu... kami main tali.. simpul pengakap tu.. reef knot kot.. hmm.. memula x pasti, pastu bile ade 1 tali pjg, sume berbaris sblah.. rupenye kami ni jd tali.. memule gagal, kali kedua pun gagal.. akhirnya slps dua kali, kami berjaya juga selesaikan.. kudos utk semua lbih2 lagi si farahin & yusri yg bertungkus lumus kat bersimpul.. klu dorang ni x kuat, lama dh gagal lagi.. yahoo!! pas tu, kami ke dewan makan utk makan malam... sambal sotong.. mewah, tp ramai masih kenyang.. so byk x abis makan sbb mnum ptg tadi terlewat sikit.. sayang. pastu mandi, solat.. siap2 utk ldk kaunseling.. semua kaunselor dr UPM.. grup unity dpt fasi Abg Khai.. sbut btul2.. si Zahirah bgitu gmbira.. hahahaha semua ok je.. pasal fasi kami ni muda lagi, baya Yop aku, 24 tahun.. org Ipoh.. hahaha selepas suai kenal kami pun buat ldk.. kena buat baju dr kertas.. sume pelik.. sume buat baju ikut suke.. mcm2 rupe ade.. ade yg kebaya, dress, sweater, jubah.. mcm2, rupenye baju itu lambang personaliti kami.. aku buat jubah, so paham2 la ye.. ok, pastu minum malam, ade taklimat sket, pastu tido.. aku tido awal.. kasut koyak la, letih sket.. heheh aku terjaga kul 2, ttibe hp ku ilang.. siot betul.. aku pegi katil poji, mintak utk miskol.. skali ade kat budak ni, aku lupe nama, tp muke aku x lupe.. lain kali mintak dulu.. bukan xmau bagi, tp klu kena dgn mintak aku bagi la... kusut aku.. tahniah sbb bjaya buat aku marah di kala lewat mlm.. tido balik, pasal time tu mmg sume dh tido.. si botak pulak lagu2 dia pasang mmg suruh tido je.. hahaha.. ok, bangun awal.. pi mandi, pastu siap2 utk solat... pastu kumpul utk pt pagi lagi.. kemudian kami sarapan.. roti canai & telur 1/2 masak lagi.. aku tala telur je.. takut nnt ngantuk makan byk.. kendian kami ldk lagi.. kali ini, kami buat ujian psikologi Sidek.. aku x ingat nama penuhnya.. hehe kemudian Abg Khai check, pastu buat analogi sama2.. semua orang ada analoginya.. hahaha aku bminat sbb mmg aku suke hal2 psikologi ni.. x pasti semua tu benar, pasal pasti ade yg tak jujur spt main hentam je buat test tu.. tp sdikit sbanyak ade la... hehehe... kemudian, kne kumpul utk majlis penutup.. slps kemas, majlis pun mule.. MC nye byk buat silap, kne gelak dgn sume.. lagi2 si yusri & poji.. aku pun join.. heheh xpe, budak2 lagi.. slps beri ucapan, hadiah sume.. kemudian kami pun blah balik... ok, kemas2 utk balik.. aku kuar last sbb check bilik tu.. sume clear baru aku grak.. kndian kne kawat last.. kendian, kami keluar baris terakhir.. sesi salam2, GiGam bermula.. tukar2 num phone.. kndian naik bas.. sume naik kcuali poji.. sbb umah kg dia blakang pusat latihan tu je.. dia ajak kami stay, tp kem komandan ckp sorang je dia boleh lpaskan.. ok, aku stay pun ok, balik pun xpe.. aku duduk sblh si Panjang.. aku x igt nama betul dia.. mmg panjagn yakni tinggi... lebih 6 kaki kot.. aku ni taraf leher dia je.. heheh banyakla sembang2, buat lawak.. smpai di kg pandan, abah pun smpai.. balikla terus..

11 comments:

[x]mint[x] said...

tak ajak aku pun? huhuhu. dah lama xlayan kem. rindu oh!

fahmi said...

mint: tw las menet la.. kemas puntah ape2 utk kem itu.. len kali ade, aku cube ajak ye

kuSut said...

aku rindu camp gini...
da lama x join any camp...huhuuu

fahmi said...

kuSut:ni pun bru 1st time slps setahun x pi kem.. best tu best, tp yg ni kem indoor je, duk dgr ceramah je.. lagi suke outdoor, duk utan.. naik bukit ke.. lebih bebas.. duk dgr ceramah snang betul ngantuk..

hai said...

Aduh!ko punya kaler back ground ni sakit mata la...juling mata aku kalau ngadap lama2.Tak leh concentrate nak baca!

MariaFaizal said...

Sorry dik for my late response.Quite occupied taking care of my son yg kena demam campak :(

Interesting camp dik..And I'm glad you're back!

Take care.

fahmi said...

hai: sakit mata? dulu lagi sakit kak.. ni pun saya tukar ade gak sakit mata lagi? hm.. nnt saya tukar lagi ye.. terima kasih sudi kumen ye

MariaFaizal:xpe kak, saya paham, kene anak sakit mmg preoccupied punye.. maseh.. semoga anak kak cpat smbuh

Mastura Nasrun Sani said...

rndu lah kem :(
t'igt kem koko.
anddd kau sbg ketua kump!hehh

fahmi said...

Mastura: rindu eh?? heheh.. aku mmg ketua kump.. juga penghulu... tq 4 utk support2 dr kwn2 kite.. sbb korang aku dpt peserta terbaik..

Anonymous said...

waaaahh!
time dpt kaunselor laki jek..
smua mate beralih kt aq kan..
apesal huh?
aq pg kem nk carik ilmu,
bkn nk cuci mate ok..
wekwek!
~zackh~

fahmi said...

zackh: ala ko memang.. cari ilmu tu mmg btul, tp dh mmg hensem Abg Khai tu.. tu pasal la ko dijadikan mangsa tenungan kami.. hahaha yg pnting ko mmg suke kan dia jd kaunselor kite.. aku ok je.. eheheh