Wednesday, May 20

hari ini Fahmi ditemuduga..

alhamdulillah hari ini aku layak utk pi temuduga utk kursus ijazah pendidikan UPU di Universiti Malaya hari ini.. rupenye member aku si Poji pun dpt juga, so dia tumpang aku.. aku smlm x leh tido, nervous bkn sbb utama, tp sbb aku dh tido petang itu agak lama.. jd aku pas Subuh bru tido balik.. kul 10 bangun, sarapan sket dgn roti & telur bersama teh o.. aku klu ade intebiu atau yg memerlukan aku kerja keras mmg akan makan sikit je pagi itu.. bukan ape, aku klu dh makan msti nk kena buang balik.. paham2 jela.. jadi pas siap2, aku jadi lebih kemas dr biasa.. malas nk amek gmbar.. hehe aku berkemeja lengan panjang siap tali leher, berseluar slack dan berkasut kulit.. sesuatu yg amat jarang aku kenakan.. aku mmg x suke sebab ia bukan diri aku.. tapi dh jadi syarat kat slip itu tertera mesti berkemeja & kasut kulit..kalau x, aku rilex je pakai jersi bola.. hehehe ok, pas Abah balik dr hantar Mama ke ofis, kami pun gerak ke umah Poji utk ke UM.. dia pun hensem hari ini.. hehehe.. dia ni mcm aku gak, x suke berpakaian smart begini.. kami ni ringkas orangnya.. hahaha pasal aku dh pi intebiu utk kos kaunseling bulan lepas, aku dh hafal la jalan ke UM itu.. kalau tidak, lambatla sampai... jalan kat KL ni xboleh silap, sekali dh silap, jauh nk pusing balik weh... ok slps 30 minit perjalanan.. masuklah kami ke fakulti pendidikan... awal sejam dr yg dijanjikan.. sudah ramai yg mnunggu.. jadi kami lepak2 kat dlm bangunan itu.. Poji jumpe member dia yg sama intebiu kat Uitm & Munsyi hari tu.. hahah sembang2 lagi.. ade juga seorang dr Gerik & Hulu Kelang yg smpat kami kenal2.. sembang dgn lelaki je, pasal kire2 11 orang saja kaum ini... yg lain sume wanita.. lelaki semakin pupus, petanda kecil hari akhirat bakal menjelma.. bro dr Ulu Kelang tu mmg x minat kos pendidikan, tp dia pergi amek Medsi & temuduga pun kena paksa dgn mak dia... hehe x kesah la bro, janji ko bahagia.. mula2 kami semua dikumpul dlm satu hall, kemudian berpecahla ikut bilik yg ditetapkan.. bilik temuduga aku di bangunan lain.. aiyoh... mule2 smpai mmg tunggu luar, panas weh.. dh la aku berlengan pjg bagai.. tp aku fikir gak, makcik2 yg bertudung litup ni lagi la kan.. so aku berlagak cool, smpil menahan panas.. hehe nasib baik ade sorang lagi lelaki ni... dia dr Wangsa Maju.. slps bertegur sapa, seronok juga sembang dgn dia ni.. fikiran sgt cool, boleh ngam la.. mcm2 kami sembang sementara tunggu giliran ditemuduga.. hmm... bro Wangsa Maju ni kire2 num 3, aku num 4.. awal juga.. bagusla, habis awal, balik awal... ade pulak cik kak dr Sikamat ni ajak bincang pasal pendidikan.. sekolah kluster, wawasan, bestari, ppsmi dll.. bagus gak, pasal aku pun dh igt2 lupe mnde2 ni.. skali mmg dia tnye la dlm tu.. hahaha cik kak ni mengingatkan aku kpd Ruhani aka Aton.. gaya mmg sama, siyes.. cume dia ni bile berhujah tu, ade gaya.. aku boleh katakan yg dia ni natural speaker.. so aku ni smbang2 la dgn dia smbil si bro Wangsa Maju tu diintebiu.. bile dia balik, mula lah dia cerita kne demo mengajar la apa la.. hehe x lama lepas itu aku pun dipanggil.. seluar yg longgar mcm nk londeh, hahaha.. xpe, cool je.. masuk, bagi salam.. bagi file sume apa yg patut.. bermula lah... mule2 citer diri sndri apa sume.. pas tu suh demo mngajar.. hahaha main petik je buat, dan mereka boleh gelak tgok aksi aku.. hehehe aku pun gelak la.. smbil tu dia tnye pendapat ttg isu semasa mcm PPSMI, sekolah wawasa, dll.. skali lagi, aku jwb sebaik mungkin.. last skali ade sorang ni cakap yg, tmpt utk Tesl UM hanya ade 60 shj.. aku dh, huh??? hmmm.. arap2 aku termsukla dlm pilihan itu.. lps tu ade pulak check mata... pass, pastu salam2 sume.. and best of luck utk aku dr mereka.. keluar, masuk kat bilik calon aku gelak2.. yelah, mcm dialog Aziz Sattar dlm Seniman Bujang Lapok, 'Siksa aku dh lepas..' hehehe calon2 lain tnye mcm2.. aku jwb korang lek je, dia tnye korang jwb.. jgn menggelabah.. chill je.. smbil aku kemas2 file, aku tgok bro Wangsa Maju ni pun kemas2 gak.. so pas aku ckp slmt berjaya, kami pun memblahkan diri dr situ.. tengok2 Poji dh tunggu aku kat luar.. so bro Wangsa Maju bernama Amin( aku igt nama dia pasal interviewer aku asyik tersasul panggil aku Amin, xpela, redha..) pun gerakla balik umah pakai LRT.. aku plak tunggu Abah dgn Poji.. pas Abah smpai, kami pun balik la.. huhuu balik2 aku makan, pasal lapar weh.. kndian tido.. tu pasal la lmbt post ni.. so pendengar2 kisah ini, doa2 kanla agar diri ini & rakan2 lain berjaya ya..

8 comments:

MAHAGURU58 said...

Assalamualaikum.

Insya Allah berjaya!

Mamu doakan.

kuSut said...

semoga berjaya

fahmi said...

Mahaguru58: waalaikumussalam Mamu, terima kasih sbb doakan kejayaan saya.. semoga Allah memberkati Mamu sekeluarga

kuSut: terima kasih bro

Mas.ns said...

insyaAllah,mesti dpt punyaa.
ko kan dpt band6 hari tu
(wahhh??mueheheheh)

fahmi said...

Mas: terima kasih la cik Mas.. tp bile pule dpt band 6.. aku band 4 je.. x power result, tp lepasla nk ckp omputeh.. hehehe..

MariaFaizal said...

Dik,
How's your interview dik?
Any outcome/hint so far?
Take care.

Baginda Reformasi said...

insyaallah takde halangan berjaya la tu...
huhu lmbat ek... sry2

fahmi said...

MariaFaizal: i think i did my best that day.. they say, only 60 places for my courses.. so they all wish me luck.. arap2 dptla gamaknya.. hehe

BagindaReformasi: terimakasih atas doa anda itu.. xpe2, better late than never kata Mat Saleh.. hehe