Friday, May 15

Trip ke Sarawak Bumi Kenyalang 2009 ver 1

1 Mei 2009 (Jumaat)
aku bangun lambat sbb aku online kaw2 mlm sebelumnya.. kena sound kaw juga dgn Yop & Mama.. aku diam je.. Abah lek je, pasal dh tw perangai aku bgitu.. hahaha.. packing apa yg patut, mandi, siap2.. breakfast dgn rendang daging & nasi putih (aku xtw knape Abah masak menu ni, beliau mmg suke memasak apa yg dia rasa nk makan, dgn kuantiti yg cukup2 yakni x lebih x kurang.. dr dahulu begitu..) org lain sume dh makan, so aku habiskan la.. Yop begitu marah ya dgn kelewatan aku bertindak(aku ni malas nk bising2, makan dgn penuh khusyuk) lalu beliau memandu kereta Wira beliau utk dipakir di rumah Kak Ita(dr aku bayi dia ni jaga aku, dr belum kahwin sampaila anak dia ni dh nk SPM.. lama kan.. aku blaja ngaji pun dgn dia).. at least suami beliau Abg Man boleh la panaskan enjin & buat apa yg patut utk kereta itu... Yop dh pakir lalu bersembang dgn Kak Ita, Abg Man & dua anak mereka iaitu Afiqah & Nasrullah (Adik).. mmg Yop lebih kamcing dgn mereka berbanding aku.. Yop buat semua ni selepas dia susun beg2 kami sekeluarga dlm booth Waja.. kalau harap aku, lambat la sket.. slps kemas2 apa yg patut, kami bertiga terus ke rumah Kak Ita tadi utk amek pulok Yop td.. sembang2 ckit, pastu trus grak.. nk smbang lama, tkut jalan jammed.. yelah, Hari Pekerja cuti umum.. jam menunjukkan 11 pagi.. Aku sbg driver memandu dgn kadar biasa menuju Highway Sg Besi.. dh lalu tol, singgah jap ke Dunkin Donuts pasal Mama nk makan sandwich.. pelik pasal td kata dh bfast? mgkin nk brunch kot aku bermonolog dalaman.. Yop pun pergilah beli sandwich bkn utk Mama saja tp utk kami berempat semua.. aku dpt sandwich ayam, Mama dpt telur, Abah dpt ketam, Yop ayam sama dgnku.. lepak jap di Shell utk isi petrol, TouchNGo, & perut kami.. hahah aku makan je, walaupun masih belum lapar.. hehe straight to Bandar Enstek sbb nk jmpe Abg Azhar yg duduk di sana, dia juga bekerja di KLIA.. jd mmg seswai la utk tinggal kat dia Waja ni.. tp jln jam teruk, kami cilok ke simpang Bangi, & ikut jalan lama ke situ.. lbey kurang kul 1 kami tiba di sana.. pi solat Jumaat la, Mama pule ke lori Cendol utk beli sbg buah tgn ke utk Abg Azhar.. pas solat Jumaat, trus ke rumah Abg Azhar, dia jamu mee kari.. aku tala 2 mangkuk je.. pasal bru lagi mkn td.. yg lain2 pun makan sikit sbb masih kenyang.. minum air Barlimau.. radikal, tp sedap.. ok, Mama solat Zuhur.. pas tu, jam menunjukkan pukul 3, kami grak ke LCCT utk check in.. flight pukul 4.40.. bersalaman dgn Abg Azhar.. trus ke kaunter2 utk check in, slps itu straight to terminal.. smbil2 tu baca la.. aku baca Tuhan Manusia dr Faisal Tehrani, Yop dgn buku Why We Want You To Be Rich oleh Donald Trump & Robert Kiyosaki, Mama pulak Syurga Di Hati, Abah baca paper Sinar yg ku beli.. akhirnya masa pun tiba, kami pun naikla kapal itu.. penuh, mungkin sbb cuti am kot.. Mama & Abah dok sebelah2, aku dgn Yop duk sebelah2.. Yop sebelah tingkap, aku sebelah dgn sami Buddha.. jadi, aku agak behaved sepanjang flight sbb aku mmg rimas klu rmai2 org begini.. Yop bosan2 dia tido je.. siot betul.. duk sebelah kipas pun dia ni telinga kuali je.. heheh 1 jam 40 minit berlalu, kami tiba di Kuching International Airport..
Mama gelak sebab Abah lupa nk bukak buckle seat tu jd xbley bangun.. kami dua beradik turut gelak, Sami Buddha mungkin turut serta gelak..
Abg Wan & Zul telah menanti kami.. mereka tiba dr Sri Aman...setelah kutip bagasi2, kami saling bersalaman & trus menaiki 'motor Unser' milik saudara Abg Wan(org Sarawak panggil kereta sbg 'motor', motor yg kita panggil itu disebut 'motosikal', jd aku agak tkejut 2 tahun lpas bila mndgar nk naik motor Toyota, bila Toyota keluar motor?? heheh). kami menuju ke Petra Jaya, Kuching utk ke rumah Embok Tika(Embok ialahpanggilan kakak sulung di Sarawak, beliau kakak sulung kpd Abg Wan) & Abg Meor.. taman perumahan mereka ini seakan2 rumah di kawasan Senawang, ala yg tiang Renaissance tinggi2 tuh.. kami disambut penuh girang.. hahah org gajinya kak Saaya (mungkin Saayah pasal aku x pasti ejaan nya) telah masak byk lauk sempena kedatangan kami berempat.. ade nasi dgn lauk ikan bawal goreng bersambal, tomyam & ikan terubuk masin yg begitu sinonim di meja makan.. seblum makan, telah tiba Kak Mas & keluarganya turut serta ke mari.. jadi aku, Abah, Yeop, Abg Wan, Abg Mior makan dahulu.. mmg terbaik dr ladang... kesian tuan rumah, lauk2 hampir licin kami habiskan.. pasal makan aku mmg num 1... pas tu yg wanita2 pula makan.. aku & Yop lepak dpn tv, smbil main dgn anak2 mereka yg semakin membesar.. ini anak2 Embok Tika
sila baca ala2 filem P Ramlee iaitu 3 Abdul sbb mereka ini 3 Meor.. heheheh jgn marah eh..

Meor Muhd Wafiq anak yg sulung

Meor Muhd Raziq anak yg tengah

Meor Muhd Haziq anak yg bongsu

ini pula gmbar2 keluarga ya..
ini saat2 famili Kak Fidah pula tiba.. so lepak2 luar sbb cool sikit..

the Ladies iaitu dr kiri Mama dgn Haziq, kak Fidah dgn Shaza, kak Mas dgn Sofea, dan Embok Tika.. mereka ini 3 beradik..

Guyz only... yg dgn Raziq itu Abg Meor, tuan rumah

dlm perut Shaza Miyuki ade Pocoyo... lawak betul melayan kerenah mereka ini..

slps sembang2 agak lama di luar, kami masuk semula utk menonton Starsky & Hutch.. nk tgok final OIAM xdpt, cuz 8tv,tv9 xdpt kat sana kecuali Astro ya.. xpela, aku bkn tengok pun OIAM.. AF pun sket2 je.. so, aku yg agak mengantuk tido dulu kat dlm bilik.. Mama, Abah & Yop lepak2 agy sembang.. solat dulu, then baca jap Tuhan Manusia.. pastu tido.. tau2 je, sume dh tdo sblah aku.. hehehe

2 Mei 2009 (Sabtu)
Subuh sini awal, kul 5 lebey dh masuk waktu.. bangun, buat apa yg wajib, tido blik.. kul 9 bangun balik.. kak Saaya tgh masak2 dgn Embok.. Abg Meor pula melayan kerenah anak2nya.. especially si Wafiq yg sulung.. aktif & bijak budak ni.. adik2 beliau lebih rilex.. heheh spt biasa, Abah, Yop, & Mama mmg dh siap mandi apa semua.. aku je baru nk mandi.. hehehe.. anyway, pas mandi, & siap2 kami breakfast.. Nasi Goreng pasal smlm mmg ade lebih nasi.. ade gak telur hancur, ikan masin.. mmg kenyang.. air Nescafe mmg wajib.. pasal Abg Meor kata, sehari mesti dia mnum secawan.. aku ok je, selagi boleh diminum, aku terima saja.. plan mula2 lepak je pagi ni, skali ttibe Abg Meor ajak ke Pasar Serikin, Bau.. dkat dgn sempadan Sarawak-Kalimantan.. so kami berempat, Abg Wan, Abg Meor & Wafiq pun ikut.. si Raziq nangis kaw2 sbb x dpt ikut.. sian dak tu.. naik Unser tu je cukupla.. agak jauh juga ke pasar itu.. mst ikut jalan ke Matang utk sampai Bau (sebutannya Bauk, dialek Sarawak kalau hujungnya 'u' ditambah 'k' utk jd 'uk', jika 'r' pula jadi 'gh' cth Seghikin).. kami gerak kul 10, dlm kul 12 tiba, jarak ke situ +- 60-70 km.. x igt.. jalan agak jamm bila semakin hampir sebab org dh ramai.. kereta, bas memenuhi jalan & kawasan pakir yg agak sempit.. Abg Meor yg dh biasa, selamba je masuk & pakir di kawasan yg seswai.. Aku, Mama, Yop & Abg Wan bergerak ke pasar, yg lain lepak2 di kawasan berhampiran pakir.. sedarlah bahawa keempat2 org itu tidak pernah ke sini, jd kami yg lelaki agak blur pada mulanya utk beli apa.. Mama direct ke baju2, telekung2, kain2.. Lelaki2 ini masih blur, hari semakin panas.. jd aku pegi beli Pepsi.. dgn cepatnya aku minum.. aaaaahh... lega.. & pabila hampir habis, aku check tarikh luput, aiyo.. expired mggu lepas.. tp aku rasa ok je pepsi itu.. Yop dgn Abg Wan gelak2 je.. smbil2 itu aku ternampak ini...
Fried Chicken Pontianak, anda mahu cubanya??? hehehe

aku masih kenyang, & sbab panas, aku rasa nk blik umah je... tp si Yop ni pula dh nk balik ni baru la nk beli jaket la, Mama pulok nk beli barang2 ukiran kayu mcm senduk utk jd hiasan.. aku yg agak bosan ttibe ternampak penjual kaca mata hitam.. apa lagi, sambar ar Ray Ban satu... terasa lebih stylo.. 10 hengget bnding dgn yg ori beratus2..
sesi GiGam.. yakni Gila Gambar

tgh Mama shopping sakan ade penjual yg pelik dgn kehadiran ramai org.. aku ckpla kat dia yg Malaysia cuti semalam, so ramai balik kampung.. haa, penjual2 di sini rata2 dr Kalimantan ya.. x kesah la dr mana pun, janji sama2 dpt untung ok la tuh..

selesai shopping di Serikin, ini pics2 yg ku petik sambil kami ingin ke rumah Wan Hashim yg berhampiran UNIMAS dekat Samarahan..
ni utk Raziq agar x berebut dgn Wafiq..

Abg Wan lepak2 smbil layan budak bertuah ini
mari makan limau
Wafiq & Papanya...

Encik Wan Hashim ni dekan kat UNIMAS, x salah Fak Civil Engineering pasal Yop lek je sembang pjg lebar dgn beliau.. dulu masa beliau nk pergi haji dgn En Wan Masra iaitu bapa Abg Wan, kami bantu bawa ke mana2 di KL ni.. dia paling x leh lupa makan sate kajang.. sedap sgt bagi beliau.. jadi kami pun singgah la rumah beliau.. peramah orgnya, suka buat lawak.. kami yg blum lunch ni trus dijemput ke meja makan.. lauk dia... lu tgokla snirik...

ade udang goreng sambal, acar buah, kari daging @ kambing aku x sure, ikan goreng.. tembikai..terbaek wok!

besar udang ini

pinggan aku
mmg kenyang beb
jgn lupe ade gak air oren sunquick.. mmg kaw2..
mmg banyak & berselera aku makan.. bgitu jua yg lain... keluarga beliau telah makan terlebih dulu.. jadi mereka tgok saja.. smbil makan smbil sembang.. brape kali tah aku tmbah nasi, mgkin 2-3.. pas tu ratah lauk la.. pas makan, aku layan wonderpets jap, dgn budak2 di rumah itu... bgitu jua Yop.. tp ntah bagaimana, aku tertido... tw2 je lauk2 di meja telah berubah jd pisang goreng & nescafe panas... amboi.. makan lagi... pastu bgambar kenangan..

gergasikah aku??hohoho

sembang mcm2 weh...

selepas itu kami pulang ke Petra Jaya sbb nk bersiap2 ke Sri Aman.. yalah, kat Sri Aman la ade bayi sulung & family Abg Wan.. sini adik beradiknya sahaja.. jd slps solat, kami bertolak ke Sri Aman.. 3 jam perjalanan melalui pekan2 seperti Samarahan, Serian, Siburan, Lachau, Engkramut, Poi Ai,Simunjan dan mcm2 lagi.. ini apa yg aku igt shj... nama2 unik ni melekat dlm medula oblongata.. hahahah hampir jam 10.30, kami tiba di Kg Muhibbah, Sri Aman.. dulu nama Sri Aman ialah Simanggang.. oh ya yg dlm Unser ini kami ber4, Abg Wan & Zul... kami disambut En Wan Masra & Pn Sharifah Isah & si Hafiz... dh besar Hafiz, form 5 dh.. tp dia kurang sihat, so agak murung sdikit... En Wan Masra ni tok kadi kg itu,Pn Sharifah Isah pula bekas guru.. jadi mereka agak dikenali di kawasan Kg Muhibbah itu.. ia diduduki Masyarakat Melayu... kami makan ikan terubuk bakar, ikan yg dipais, dalca & tempoyak.. tiada gmbar... so makan2, sembang2, gelak2... pastu lepak jap kat ruang tamu.. tgok Af, si Aishah & Claudia kuar.. apa aku kesah.. tgok bola, game Arsenal.. skali Vela score cantikla.. ok la tu.. pas tu aku solat, then aku tido...
cukup di sini dulu... nnt aku smbung...

8 comments:

nami o fish said...

aku sarawak je tak pernah pergi.semua negeri dah pergi.

haha..nko terkejut ke ada udang besar pinggan?tapi aku tak makan seafood la,aku allergic.

try la makan mi kolok.takpun laksa sarawak.aku pernah makan mi kolok tapi tak pernah pegi sarawak.hahaha!

fahmi said...

nami: saya sabah je blom agy.. udang beso tu tuan rumah beli, sana sgt mudah makan seafood.. wajib ada ikan tp yg lain2 ade la gak.. allergic? mnde lain byk bro... mi kolok saya kureng skit.. mungkin pasal taugeh tu kot.. bolehla tp lebih suke laksa sarawak... lebih syok woo... ini baru 2 hari pertama... ade lagi criter smbungannya... tunggu...

kuSut said...

aku baca,
seperti aku join trip korg...
sri aman ada abang aku kat sana...

fahmi said...

kuSut: ni ibarat monolog, tu pasal rasa dekat di hati.. heheh oh ade abg eh? best la situ, sgt aman..

Basuh Baju said...

okey..pasni aku tak pyh gi sarawak dh..cukup aku baca ni je..haha

MariaFaizal said...

Kmk missed Petra Jaya so very badly.Nangga sunrise & I miss umai too!Jogging at 6 AM (but kedak 8 AM sitok terang ya).

Thanks for sharing dik!

fahmi said...

BasuhBaju: alahai... ini baru secebis dr negeri yg best itu... bru pegi Sri Aman dgn Kuching je.. blum agy menjelajah negeri tu.. pegilah sana, seronok tau..

MariaFaizal: kak ni penah duk sana ke dulu?umai? x test lagi itu.. haah, kul 6 itu ok lagi tp kul 8 dh mcm kul 10.. terang cepat banding semenanjung... heheheh

鐵板豆腐Fay said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社