Monday, May 18

Trip ke Sarawak Bumi Kenyalang 2009 ver 3

lagi skali aku terlupa.. perihal terung asam... Pn SI masak asam guna ni & ikan sbg lauk pada hari Isnin itu.. terlupa, maaf ya.. sedap bila masak asam, tp jika lauk lain kurang seswai.. hari ni Mama test masak daging black pepper dgnnya, semuanya masam rasanya mcm terung asam.. daging masam, cili masam, kicap masam, semua masam.. kami semua tergelak smbil memakannya.. last2 kami makan sandwich mlm ni, hahahaha...

sambungan trip di Sarawak bermula..

5 Mei 2009 (Selasa)

hari yg indah lagi aman di Kg Muhibbah Sri Aman... spt biasa, aku terlewat bangun lagi hari ini.. pukul 11 baru bangun.. betul2 buat mcm rumah sendiri... ade Dari Mata Arisa skang ni, ku keluar dr bilik, TV tertutup, rupanya Mama, Abah & Abg Wan dh pusing2 pekan Sri Aman.. lalu aku pun order strepsils pasal mukus semakin memenuhi tekak aku... aku teringat yg Mama mau potong rambut, telah lama dia menangguhkan hasratnya itu.. ade la dlm 5-6 minggu aku dengar hasrat itu, tp x dibuat pun... kat sini baru nk potong.. Yop pula sedang baca buku itu lagi... rasa2 nk pegi sarapan dulu, dh sarapan lepak jap tgok tv... tibe2, , mereka pun pulang... ku lihat ade roti, bukan roti Gardenia atau pun High 5 yg popular di KL, tp Roti Bantal keluaran kilang tempatan.. sedap rasanya, x kalah dgn roti2 yg lebih popular.. di sini tiada roti2 yg ku sebut tadi... ade sebabnya.. ku lihat ade juga tin2 tuna & juga Sprite serta Coke.. Abah kata dia dh xboleh dgn nasi, begitu jua Mama & Yop.. aku no hal je, apa rezki ade, aku terima.. klu aku x ske, aku buat makanan @ minuman yg aku nk telan, snang je.. mmg di sana selama kami bercuti, mmg makan nasi setiap waktu makan.. berbanding di KL yg kami beralih kpd mee @ bihun sbg ganti, di sana nasi betul2 makanan ruji..ok, selepas itu aku diberitahu utk packing sikit sbab hari ni nk tidur di rumah encik WH pula iaitu rumah di mana Kak Nurul & bayi sulung mereka berada.. ala rumah mentua Abg Wan la senang cerita... hehehe ok, pas mandi & makan.. solat jugak.. kemudian kami bersama Abg Wan serta Pn SI keluar pula ke Lubok Antu.. knape ke situ? sebab mahu jalan2 la, bila lagi nk jalan2 kan kalau bukan time cuti.. jarak antara Lubok Antu dgn Sri Aman ialah 78 km rasanya.. jadi kami melewati pekan Engkilili, & juga Batang Ai.. ya, itulah kawasan PRK lalu yg dimenangi Malcolm Mussen Lamoh.. banyak gambar2 menarik aku & Yop petik sepanjang perjalanan kami hari ini... sesi GiGam (Gila berGambar) bermula

SMK Engkilili, sekolah Kak Nurul bertugas, jauh tu ulang alik SriAman ke Engkilili ni...


seorang budak layan aiskrimnya...


candid dr aku sedang melihat mereka berehat2..


kedai2 di Lubok Antu


Empangan Batang Ai.. sungai tau bukan laut

di dam Batang Ai
makan dulu
Abg Wan & Puan SI
Abah, Mama & Yop... lepak jap
dorang tengok apa eh??
tengok ikan la...
abesla aku kne tinggal.. hehe

Mama & Yop
aku menyentuh Batang Ai..

bot panjang pengangkutan harian orang Iban
rupenya sini nk renovate ala2 waterfront Kuching
greetings, my people!!!
mama mmg suke air mineral je
7Up pilihan ku sbg penghilang haus..

dua penggila bola minum 100+

Abah ttibe nk mnum teh krisantimum..

bukit ni curam dia 15%, Unser kami mati enjin, bersusah payah naik bukit yg sgt curam... dh smpai atas, berbau clutch itu... hehehe

inilah pokok lada hitam... mmg jd pokok yg sgt common di Sarawak... gula2 nya sedap mesti aku beli buat kudap2

href="http://4.bp.blogspot.com/_GbZlTIhMRGw/ShEG0V2bhjI/AAAAAAAAAPI/WP-d7NbSxk/s1600-h/DSC08148.JPG">pulau kecil menambahkan keindahan dam ini..


mule2 kami lalu Engkilili melewati SMK Engkilili tempat kak Nurul bekerja.. kat asrama sekolah itu.. slps itu smpai ke Lubok Antu.. ade GiatMara eh kat sini, aku tkejut tgok papantanda itu.. hehehe...memula igt nk pi tengok dam @ empangan kat situ.. selepas tersesat pasal Abg Wan pun dh lama x ke sini, jadi igt2 lupe la.. selepas bertanya penduduk tempatan, rupenya kami kena ke Batang Ai utk ke dam itu.. mereka sebutnya Hydro... apa2 aje janji paham sume iaitu empangan.. kami pun masukla Batang Ai yg ade simpangnya sebelum ke Lubok Antu..tidak brape lama kemudian, ade simpang ke Jabatan Pertanian utk beli ikan, ya di sinilah En WH beli ikan yg kami makan semalam.. kami masuk simpang itu tapi kami terus, naik & turun bukit ttibe sampai ke kawasan jeti bot utk ke resort Hilton kat seberang sungai Batang Ai itu.. katanya 20 minit perjalanan tp harga RM40 pergi balik.. jadi baikla kami lepak2 dulu, ttibe Pn SI keluarkan bekalan makanan yg terdri dari pulut panggang, telur rebus & sebotol teh o.. terkejut juga kami, tp makan ttp makan.. hehehe sedang kami lepak2 smbil makan, ade seorang pekerja Hilton yg keluar dr bot, lepak sama kami.. katanya rumah x jauh dr situ, jd dialah menerangkan ttg dam, Hilton dan hal2 tempatan kpd kami... slps itu, mulalah lagi sesi bergambor.. sedang kami bergambor, ade pasangan pelancong dr luar, rasanya dr England sbb loghatnya, tanya Abah mana driver mereka yg bawa mereka kembali ke Kuching?? Abah suruh mereka naik atas... itu je.. memula x prasan knapa dorang tanya Abah, rupenya baju Abah hari itu hampir sama dgn baju pekerja Hilton.. heheheh slps diterangkan oleh pekerja td, rupenye ini bukanlah kawasan yg tepat, ade waterfront yg sedang dibina di simpang lain rupanya.. sini hanya jalan air utk ke Hilton Resort.. jadi selepas kami puas bergambor & makan, kami pun gerak ke destinasi sebenar iaitu waterfront itu... tp mule2 singgah jap kat Jabatan Pertanian utk beli ikan, check2 x de org pun.. skali ade akak itu cakap hari ni ade mesyuarat, jd x jual ikan hari ini... xde rezki beli ikan jabatan.. xpe, gerak ke waterfront.. tp bukitnya, mak aih.. 15% tu.. paling tinggi aku naik 10% itu pun kat Bukit Begunan jln Sri Aman-Kuching... gila semput Unser kami.. aku x twla punye payah nk naik atas tu... enjin mati, start balik, mmg ram abis2an la pasal sgt curam... smpai atas, clutch berbau.. huhuhu.. smpai2 minum2 la, pasal katanya ade pasar ikan kat atas, tp hanyalah kawasan R&R utk waterfront itu.. masih dlm pembinaan, cantik pemandangan situ... tp kami smpai tengahari.. berpeluh betul, last2 sume lepak kat atas, hanya aku & Abg Wan turun ke waterfront itu.. tinggi woo.. kat bawah panas, tmpat teduh yg satu telah diconquer oleh satu famili... slps lepak2, minum, smbang2.. blik Sri Aman la.. kebanyakan letih telah bom mcm ni,
kalau bukan dia drive, Yop mesti tidur..

tp aku tidak.. mmg aku x gemar tidur dlm kenderaan.. kecuali keadaan memaksa mcm tgh mlm & gelap gelita, x mustahil aku terlena... sedang dlm perjalanan, kami ditelefon oleh En WM yg mereka akan pulang dr Bintulu hari ini.. tp Pn SI mahu ke Engkilili utk membeli sumting, tp kedai itu tutup.. so back to Sri Aman lor... slpas tiba, kami solat & lepak2, tido.. x lama kemudian, En WM & Hafiz pun tiba dr Bintulu.. muka mmg keletihan kerana menempuhi 8 jam perjalanan..

malam menjelma.. selepas kami siap2, Abg Wan bawa kami keluar ke pekan Sri Aman, slps itu singgah di kawasan Kg Melayu.. ade kedai makan sedap katanya.. Alhamdulillah ade parking, tp restoran itu penuh.. klu penuh, mesti sedap.. tp mcm x cukup pekerja, kesian tgok.. makanan di situ sdap2, aku order nasi goreng ayam, ade ikan masin agy, dgn sambal lagi.. minum plak LiLo Beng... apa itu, itulah fusion antara Tongkat Ali dgn Milo... kalau ade menu pelik2, mmg jd pilihan aku.. hahaha

air asam boi yg mmg sedap
mama menikmati mee goreng yg ku x igt namanya...
LiLo beng iaitu tongkat ALi + MiLo
NasGo Ayam spesel
inilah kedainya.. pi la makan klu ke Sri Aman.. sdap...





mama makan mee goreng, aku x igt nama blakangnya tp mmg sedap..
kedai ini ade blog tau, sila lawati sini

slps itu kami pulang ke Kg Muhibbah tp ke rumah En WH pula... disambut mesra... kami lepak2 je, depa nk jamu lagi, tp kami terangkan yg kami mmg dh makan... jd dptla kopi o, disertakan tepung pelita(ada jagung kat dlm, sedap) dan juga pau.. smbil makan, smbil lepak.. ade juga pakcik yg dtg hari tu.. jd kami semua lepak2 smbil bercerita mcm2 hal.. politik, makanan, mcm2 hal.. aku celah di mana yg patut.. suara anak muda mesti berani, tp beradab ya.. heheh klu silap aku tegur, klu betul aku sokong.. itu je.. slps pakcik itu balik, kami lepak2 di luar pula sbb En WH merokok di luar.. sgt tenang, aman seaman nama pekan itu.. tiada lampu2 yg sakitkan mata, juz dipgari bulan bintang... smbil2 dia merokok, dia bercerita ttg hal ehwal org Melayu Sarawak, politik, makanan, kerja, pendidikan dsb.. begitu jua Abah & Yop.. aku & Abg Wan lebih byk mendengar, Abg Wan mmg pendiam sikit, tp aku ni dia pasal bminat nk tahu hal ehwal Sarawak dr En WH... mcm2 cerita ditukar lalu membuat aku befikir yg 1Msia gagasan PM kita x akan tercapai.. itu saja konklusinya drpd sembang2 ringan yg aku sertai tadi.. hehehe mmg politik Sarawak sgt berbeza dgn Semenanjung.. betul aku ckp, klu ade masa, korang pi Sarawak, tanya sendiri penduduk mereka.. mmg berbeza sudut pandang dgn aku, tp x salah apa..
slps itu, kami masuk smula sbb dh tgh malam... layan jap Nightline, ala berita sama juga, aku boring lalu bila iklan aku buka Ceria 611 utk layan Hagemaru, lagi best... last2 semua masuk tidur, baby dh masuk katil, Abg Wan pun tido dgn maam dia.. Abah & Mama pun masuk bilik.. aku & Yop tido dpn tv sbb nk tgok game Ars-MU.. ya aku tau Ars kalah, dan CR7 buat freekick menarik.. Kieran Gibbs tergelincir lalu x smpat buat clearance & dirmbat Park Jisung.. Arsenal conquer game tp xdpt goal until Fletcher tackle kaw2 dlm kotak, van Persie score.. aku malas nk berdebat pasal bola, tp bila team yg x conquer bola menang, aku rasa sgt x best... bukan Joga Bonito(main cantik) tp sbb score je.. dpt bola pastu buang bola.. biasanya MU dgn Chelsea main gini.. Yop geram sbb team dia kalah, aku geram sbb team yg x deserved menang layak ke final... hanya peminat bola sejati yg faham maksud aku, tp klu golongan yg ultra iaitu taasub mengalahkan ultraman kpd team & bukan kpd sukan itu, x leh nk kata apa lah.. jadi aku pun tidurlah slps game itu, aku ttp redha walaupun MU menang, harap Barca layak ke final & mmg tepat esoknya.... bersambung la lagi..

3 comments:

Mas.ns said...
This comment has been removed by the author.
Mas.ns said...

cambez jek!
mana hadiahku spt yg diuar2kan??!ngeh3

fahmi said...

mmg best pun... x jmpe, xdptla adiah ye.. hehehe