Wednesday, June 3

7 bulan selepas STPM

1.Aku menjadi 20 tahun. tepat 29 Mac, Mama suruh aku jmput kawan2 dtg umah, wat mkn2 sket, tp x rmai yg dtg, sbb ade hal lain.. x kesah, pasal kite dh jmput.. nk dtg, itu hak mereka.. lesen P pun dh abes, jdlah lesen full..


2. Aku aktif di alam siber.. ya, aku ada YM,Fster, Myspace, Facebook, Tagged, Blog pun ade.. Twitter aku xde pasal aku malas nk update tiap masa.. Frenster aku buat pasal bukan semua ade Myspace, Myspace pasal rmai member buat, Facebook sbb lebih tepat, tiada nama samaran, Tagged pulak pasal spupu aku si Bangah Nazmi ajak... YM snang, mudah nk interact pada bila masa, & di mana jua... heheh dulu aku on9 tp asyik Myspace & download je, tp skang ni aku lbih kpd Blogs sbb aku ske baca buah fikiran orang, yelah, lain orang lain pendapat, aku juga dpt kenal bloggers yg kool( no name mention, nnt ade yg kecik ati, sume blogger la!!), banyak aku baca kat skrin laptop lbih dr aku baca buku time STPM dulu.. huhuu aku lebih kenal Malaysia kat blog.. tahniah blogspot sbb telah berjaya jadi medium perhubungan sesama kita.. biar berbeza pendapat, tp still leh communicate..

3. Aku keluar bercuti... Aku pi PD dgn member2 Masuk Air Family.. 15 org.. jmpe balik member2, 3 hari je di sana, seronok!!! kemudian balik juga Ipoh sekali skale.. tgok umah Opah Che'Ah dh tuka pagar... hehehe.. spupu aku Kok Mai pun kawen dh.. Kak Long dh ada baby.. spupu2 kocik iaitu Fatihah, Fatini, Farhana dh ade adik lelaki bernama Farhan.. Hafiz & Haziq dh ade adik lagi bernama Hazim, Qalif & Irfan masih besh & adik mreka, Azimi dh makin beso, dulu kecik je... diorang ni agak2 2nd Generation la bagi sepupu2 belah Abah, pasal dorang ni agak kecil, bbnding kami yg dh zaman Uni & bekerja nih... still, aku gak yg layan dorang main2... budak2 aku suke join pasal mereka ni jujur, x tahu erti menipu.. huhuuhu Spupu2 belah Mama xde gen2, pasal kami semua jarak umo x jauh, walaupun ade yg masih Bayi, ade gak yg dh beranak pinak.. hehehe selain tu, aku juga ke Sarawak, jumpe Abg Wan.. dan famili.. mmg besh.. ye, aku akan abeskan kisah2 ke situ, x lama lagi..

4. Aku pi jmpe kawan2.. pasal dorang ni sebuk dgn hal memasing, aku gak yg kena melawat dorang mcm YB melawat kawasan.. hahaha kdg2 lepak smpi larut malam kat kdai makan, kdg2 pi tgok bola kat mapley, ini jarang sbb kat umah ade astro... klu boleh nk jmpe mereka agy, arap2 dptla ye...

5. Aku tuka hanset, zaman stpm aku pakai Nokia Xpressmusic 5610, post Stpm, aku pakai Nokia 5200 Xpressmusic.. sbb yg memula tu skrin jahanam, cukup mencabar utk membaca mesej.. ni pun seb baik member Yop tolak 200.. ok r tu.. nnt nk tukar Sony Ericsson pula.. tp x tw bile..

6. Aku lebih ambil tahu halehwal negara... politik, ekonomi, sosial.. semua aspekla.. mungkin sbb dh ade blog, lebih mudah aku ambil tahu.. dulu aku ambil tahu juga, tp dr paper ke, tv ke.. well, selepas kisah2 di paper itu diragui, aku beralih kpd media alternatif, dr aku xde blog, smpai la skang ni PM kite pun ade blog.. hahahah power kan pengaruh blog ni.. jadi skang ni, aku boleh bincang apa jua topik, dgn siapa saja... aku ske diskusi sbb aku ske tambah ilmu... lagi byk kite cari, lg bnyk kite dpt ilmu..

7.Rmai org tnye result aku.. aku kata ade yg lebih cemerlang, xpun aku kata biasa saja... bukan apa, bile fikir yug aku pas, aku terfikir kat member2 yg kurang bnasib baek.. klu fikir yg bjaya2, tu fikir gak sbg motivasi diri utk lbey bjaya, semua uncle & auntie congrats aku dgn Zana spupu aku sbb kami ni kirenye cucu Opah yg pertama berani amek STPM.. slalu abg2, akak2 amek matrix, xpun pi diploma trus.. tp kami berbeza, hanya org yg amek STPM je tau perasaannya.. hahah dan ade yg ikut jejak kami, YopKopi gelarannya, nama sebenarnya Hanif.. smoga berjaya ya Yop, kata nk amek buku, tp x amek2 pun.. well, kirenye, kami berdua ni dh bukak alternatif lain la buat family kami lps spm nk buat apa... aku ckp snang je, Siapa nk amek STPM teruskan, tp mesti buat betul2, bulatkan tekad.. jgn fikir cakap orang.. yg kutuk mmg ramai, budak sekolah la, pakai seluar putih... heheh last2 most of the pengutuk dh pun respek aku.. aku malas nk ckp byk, pasal aku tau apa yg aku buat..

8. Rmai org tnye aku, ko x keja ke?? aku cakap tidak.. pasal aku mmg x bniat utk cari keje.. pada aku, tgh aku cuti, cuti la... tp aku xla kutuk sapa member2 aku yg bekerja.. pasal situasi aku dgn mereka blainan, aku ni MBF(Mak Bapak Finance), mintak je, klu kena dgn mintak mmg la dapat.. tp most of kwn2 aku ni bkn mcm aku.. ade yg nk cari duit, cari pengalaman... tp aku? aku blum lagi utk itu, klu kerja pun mgkin produktiviti aku rendah. baik xyah keja, kesian kat org2 lain yg lebih memerlukan kerja.. well, ekonomi kan tgh teruk skang, baik bagi keja tu kat org2 yg mmg nk keja... (ngaku jela Fahmi oi,yg ko mmg pemalas!!)

9. Aku byk mendownload.. serious, smpai naik penuh memory laptop ni.. kena la pi lowyat nnt nk beli external... well, aku download mp3s(siapa yg xbuat ini kan???), videos dr youtube or apa2 yg seronok sbb ade orbit, snang je donlod... movies, aku byk donlod mcm XMen Origins:Wolverine (my fav mutant & kisah dia sblum jd amnesia), Push, Crank, Crank:High Voltage( citer Crank dgn sekuel dia amat ganas, aku pun ngeri tgok,jason statham blakon, mmg byk aksi lasak, x msuk Msia citer ni),
the Last Samurai(mmg best, pasal dilema Jepun yg nk moden smbil ade yg nk kekalkan tradisi Bushido),
Man Laksa(Abah kata mmg blaku kat Ipoh masa dia muda2 dulu),
Dari Jemapoh ke Manchestee( ni filem dr Hishamuddin Rais/Tukartiub, kena ban pasal dulu dia kena ISA),
Saturday Night Live Best Of Jimmy Fallon( serious kelakar! sgt best),
Be Kind Rewind(apa jadi bila filem2 utk disewa telah dipadam? kite lakonkan semula!! kelakar!),
SuperSize Me(apa jadi bila kite makan McD tiap2 hari, ujikaji oleh Morgan Spurlock) dan banyak lagi movies lain..
aku juga download ebook mcm novel & manga2.. mcm Dragon Ball,Slam Dunk, Dragon Quest:Dai no Daiboken, Great Teacher Onizuka, Johan Bolasepak/JDream...

kenapa aku cerita semua ni, pasal dlm mggu ketiga bulan ni, result UPU akan kuar.. ade yg kata 19 Jun dan mcm2 lagi... yg pasti, this whole 7 months of holiday akan berakhir x lama lagi.. huhuhuhu selamat berjaya kpd kawan2 seSTPM dgn ku, semoga kita berjaya ke IPTA ya...

13 comments:

MariaFaizal said...

Semoga adik berjaya mendapatkan tmpt di UM bila UPU keluarkan result nanti.Ameen...

Fully occupied & seems you're having a blast during your holiday. Work smart, play hard :D

Mastura NS said...

aku pling suka fakta no.8
(sbb kte serupa?hih)
tu lah,prinsip aku cuti,CUTI.ngeh3

fahmi said...

MariaFaizal:thanx for ur doa kak, not really preoccupied during the holidays la kak, most of the time tido je kat umah... hehe but still, i do lots of great stuff..

MasturaNS:no 8 je? ok.. well, tgh ade cuti, kite cuti... (still xmau mengaku kite pemalas. hahaha) selamat berjaya ok

Kucing Parsi said...

panjang sangat. buat buku sekerap je fahmi ye... nanti waktu pru kita tolong edar kan!!!

fahmi said...

KucingParsi: pjg sgt?? tu pun ade lagi yg tlupe tulis tu.. hheh waktu pru? eerr, saya x btanding.. hehehe

hai said...

Semoga berjaya!

Kucing Parsi said...

by the way good luck in everything, saya cuma nak pastikan semua rakyat malaysia di bumi malaysia di layan dengan adil, tidak kira majoriti, minoriti, peminum arak yang main judi, semua nya mempunyai hak...

sekarang satu benda je tak setel dari dulu, fresh graduate menganggur...

haha haha

by the way kita bukan israel, sri lanka, walaupun kita punya kem tahanan isa tu lebih ganas dari guantanamo, kita masih ada untuk mengembleng tenaga untuk memperbaiki malaysia, mungkin hari ini, mungkin esok...

ambil lah kata2 ini,

seseorang yang mengenang kisah silam akan menjadi tua(kenang jasa UMNO bukak felda dan etc.) tapi rancang lah masa depan supaya kamu menjadi muda(equality, human rights)

fahmi said...

hai: terima kasih kak..

KucingParsi: setuju, especially yg last tuh.. semoga Malaysia kita jadi lebih baik dr skang..

nami o fish said...

john,bila mau lepak uptown?minum-minum..hahaha!

fahmi said...

nami:uptown? mggu ni bz sket bro, ade family gathering kat Melaka... hmm.. nnt papehal roger dulu ok..

[x]mint[x] said...

weh. aku doakan ko bjaya. hhahahaha. pami memang pemalas pown. kerjala sekejap. saja kumpul pengalaman. hahaha.

fahmi said...

Mint: tq ye sahabat utk doa itu.. well, aku bkn pemalas, tp time org bagi cuti, kita cuti la kan... hehehe... (masih x mau mngaku pemalas..)

Azlyana nana said...

ini memang awesome -,-