Sunday, June 21

Mission Accomplished! Universiti Malaya, kita bertemu minggu depan! ver 4.

ini antara lagu2 yg jadi peneman aku tatkala aku sedang tension mahupun dlm perjalanan sama ade pi tuisyen, atau waktu free dlm kelas. (kantoi la dengar lagu pakai henset dlm kelas. Kanak2 jgn tiru aksi bahaya itu!) kadang2 lagu2 ini juga dimainkan oleh Fariq the Chelsea dengan gitar kapok pinjaman dr junior kami. bergantung kpd lagu yg dia mahir la, klu x, tekan je butang 'play'.berdasarkan lagu2 ini, klu nk panggil aku mat jiwang, silakan lah.. janji, lagu2 ni telah menyerikan hari2 aku pada 2008.

mula2 adalah setiap lagu dlm album 'Kembali' oleh Butterfingers. Semua aku suka!
xperlu lah aku tunjuk satu2 vid, korang beli je. berbaloi, revolusioner muzik Msia.




band ni sdg meningkat naik, MAGIK. lagu ni mmg best, chord2 pun x susah utk Fariq main. slalu la kami jamming kat belakang. kdg2 dijoin oleh Azwan & Poji. lebih lanjut tnye Zackh, dia lebih tahu... hehehe


kami nyanyi ramai2 utk cikgu kelas (Mummy) Pn Rohana sewaktu kelas terbuka kami sempena Hari Raya Aidil Fitri dengan Fariq pegang gitar, aku lead nyanyi. rata2 x dpt trus nyanyi sbb nangis, aku pun join rasa sayu. Fariq dh bergenang mata tp aku still maintain suara nyanyi. suasana pula sunyi sbab kelas2 bawah smua sedang exam. Mummy dlm tangisan turut smpaikan amanat & juga harapan beliau kat kami semua. ade rekod vid ucapan tu, tp terlalu besar nk diuplod ke sini. mmg buat aku igt situasi itu, lagu ni.


juga dinyanyi sewaktu hari terbuka kelas, tetapi sebagai hiburan kpd cikgu2 yg sdang menjamu selera dgn spagetti @ bihun goreng. mule2 aku start, Fariq gak main gitar, kmudian dijoin oleh Poji yg nyanyi ala2 Aretha Franklin. still, lebih kpd jamming berbanding persembahan.. hehehe, seronok gak, nyanyi ni, smbil tu aku & Poji rakam video rakan2 yg sdg makan, sembang, & mcm2 lagi.. selain tu, selalu juga dimainkan dr henset tatkala kebosanan @ tension melanda..


lagu ini selalu aku mainkan dr henset, malah slalu juga aku join rap mcm Mr Altimet itu. liriknya straight forward, tp menusuk kalbu.. hehehe budak kelas slalu nmpk aku tunduk bawah meja, dgr lagu ni dr henset.. apa ada hal, KP member aku..


lagu ni simple, cepat, upbeat, straight to the point. kalau aku leh main gitar, dh lama aku buat gig.. hehehe


lagu ni pula igtkan aku pulak kat Yop. kami dua beradik saja. tp dia merantau sejak form 4, matrix, uni. jadi lagu ni mmg sesuai dgn perasaan & hubungan aku & Yop.
org lain mungkin x paham lagu ni, kutuk or watsoeva. termasukla Ogy Ahmad Daud kat konsert AF ngadu dia xpaham lagu ni. ade aku kesah?? ko xde abg, mmg la ko xpaham perasaan hormat, sayang adik kat abg dia.. x paham, lain kali tanya...


lagu ni seronok didengar, juga jadi bahan ketawa sebab ia bermula dgn Bapaknya... unik, tp mmg sesuai dgn kami. bait2 lirik 'nampak ketarakah dilema di wajahku, di luarnya tenang tapi Tuhan saja tahu...',
mmg slalu rasa self-doubt dlm diri sedang aku berusaha utk STPM.
persoalan2 spt mampukah aku laluinya, tp bila dengar lagu ni, aku jd hyped balik, smangat trus kental utk trus lalui gelora STPM.. cewah ayat aku...


bila Fariq start pegang gitar, wajib dia main lagu ni sbg opening. lagu fav dia, aku pun sbb lirik dia.. pergh, tepat menusuk kalbu.. seswai utk org yg baru direject oleh pasangan. ala2 pepatah Inggeris, if u love someone, let her go, if her come back, than its yours.. mgkin silap, aku igt gitula lbih kurang.


lagu Aizat, mmg sedap, lirik pun agak syahdu. disebut oleh Awin tajuknya sbg 'Haruskah ku biarkan engkau pergi...', sume gelak kaw2.. suke2 tuka tajuk.. juga lagu sing-a-long satu kelas bila Fariq main gitar. tp klu dorang xmau, aku nyanyi solo je.. lagi puas.. hehehe pernah didendangkan atas pentas oleh Zul kat Hari Makan2 MTE, jamuan oleh junior utk kami. Fariq lagi pegang gitar, dia nyanyi. tepukan gemuruh, malah standing ovation dr ckgu2... hehehe


aku terjumpa lagu ni bile Poji suh download, psl dia nk perform kat makan2 MTE td. download sudah, convert ke mp3 pun dah, praktis pun dah, las2 x jadi pun. tp ttp jadi sing-a-long oleh aku & Fariq. ala2 KCi & JoJo la pulak. cuba dijoin oleh Musa, tp sbb dia tersilap nyanyi, trus jadi bahan gelak... sory bro, tp mmg lawak.


lagu ni dijadikan background music dlm CD pics kami sewaktu diorientasi oleh senior2. muzik sdap, lirik indah. wat more can u ask!!! serta merta minat ini Letto. rock, tp ada unsur ballad @ melancholy.


tahun 2008, mule dgr itu Xfresh fm (now XFM). banyak lagu2 indie, underground band yg didengar. kat radio lain lagu2 mcm ni xdpt airplay, smpaila Hujan, Meet Uncle Hussain dpt permintaan, baru lagu ni naik. ni kira wakil la lagu2 indie dr Soundtrack filem Kami The Movie.


ini pulak band baru dr pecahan ahli2 band2 yg dh naik, jd lah Pesawat. satu lagu ni je, buat aku minat dorang. budak2 lain pun heran apsal aku ske lagu ni. ntah, mgkin sdap2 sgt kot bagiku. mungkin sbb bunyi berbeza dr band2 lain.skang ni famous dgn Rasional Emosional & Excuse Me. juga sedap.


MUH berbeza sbb suara Lan. tinggi. dan lagu yg berentak pelbagai. ada yg laju. ade yg rilex. aku suke sbb susah nk tarik mcm dia.. huhuhhuhuu


lagu ni Aida suke. katanya puitis sgt. aku rasa sdap gak, tp aku lagi suke lagu Tanpa. pasal yg ni mcm kita kecewa sbb x pilih org yg dicintai sbb kita cinta org lain. aku xpnah lalui, so mgkin tu aku rasa xbest..

lagu ni lebih best, laju x laju, slow x slow. mcm tu je. susah nk perform sbb lagu ni xde break. nyanyi je... boleh meletihkan, tp sedap, leh gak buat senaman mulut.. rata2 budak kelas aku suka lagu ni. lagi si Hasti dgn Fariq. hahaha

kesimpulannya, lagu2 di atas antara yg menceriakan hari2 STPM ku. terima kasih kpd mereka yg telah susun lagu, tulis lirik & perform dgn baik. juga terima kasih kat Fariq sbb sudi mainkan gitar sbb aku x reti main gitar. tau nyanyi je... hehehe.
maaf kpd kelas 6a2 andai aku bising dlm sesi jamming bersama Fariq. klu x puas ati, sile kol aku utk dpt nyanyian free. hahahaha
ada gak lagu2 yg terlupa aku nk listkan, namun ni antara yg ada dlm playlist aku tahun lpas.. tahun ni, sdikit berbeza ok.. hehehe

6 comments:

[x]mint[x] said...

hahahha.. aku rindu nak buat lagu baru untuk cikgu kamariah.. pastu nyanyi duet ngan bulat. hahhah. xsenonoh betul. sebab tu kimia dapat c. windu oh zaman sekolah!

massstr. said...

mmg sme jiwang.
xpe2.spesis aku gak.
(sama2 la kte jiwang.ngeh3)

p/s:magik?1st tym dgr!!best ah.

MariaFaizal said...

I love, love Pagi Yg Gelap :D

fahmi said...

Mint: hahaha.. lek r.. ko dpt gak C, aku ni D je. lagi truk. tu la memain agy.. naseb aku blah bisnes time STPM. ngeri aku nk blaja sains stream pas tu.
zaman sekolah mmg terbaik, xde gantinya..

Massstr: spesis jiwang? bolehla, aku dgr gak lagu2 metal & rock2, tp suara aku nyanyi x seswai lagu2 cm tu. tu psl dgr lagu2 cm ni taun pas, lgpun lagu metal klu salah timing dgr mahu kite jd lebih tekanan bile dgr time tensen... heheh MAGIK? pi lah myspace dorang, dgr lagu2, sedap weh... mmg x femes, tp sdap.

MariaFaizal: mmg sdap kak.

nami o fish said...

lagu sume tangkap lentok je.
takde2 yang rebel2 ke?
hahaha!

fahmi said...

nami o fish: hahah tu pasal boleh panggil jiwang.. skang ni x lagi la.. dul x dgr corong radio revolusi, lagipun budak2 kelas sume dgr2 cm tu, tp ade la skali skale dengar itu RATM, Muse... xkanla hari2 layan Sean Kingston kan? hehehe